РАБОТИЛНИЦА ЗА ВРСНИЧКО НАСИЛСТВО

Во нашето училиште беше реализирана работилница со наслов „Булинг? Не во моето училиште“. Во работилницата учествуваа 30 ученици од мешан етнички состав од прва и втора година и родители. Модератори на работилницата беа претходно обучени ученици од страна на педагогот, психологот, наставниците по информатика и албански јазик во училиштето, под чие менторство беа подготвени презентациите за спречување на врсничко насилство.

Врсничката едукација уште еднаш се потврди како успешен модел за работа со младите. Потврда за тоа беше позитивната атмосфера, интересот, активноста и задоволството искажано на крајот од работилницата.

1
2
3
4
5
1/5 
start stop bwd fwd

 

Учениците се стекнаа со вештини за соработка и тимска работа во мешан етнички состав, развиваа толеранција и ставови за почитување на мислењето во групата, градеа вредности за меѓуетничка интегрираност, го надградуваа чувството на почит и формираа пријателства кои продолжуваат и надвор од училишните клупи.

Како резултат на успешната соработка и комуникација во работилницата, учениците заедно со родителите изготвија препораки и совети за своите врсници. Со препораките и советите беше изработен и флаер со текст и слики и видео, кои ќе им помогнат на учениците при разрешување на евентуални конфликти и препознавање и спречување на врсничко насилство.

Координатори на работилницата:

Анита Смилевска, психолог

Бранка Донева, педагог

Линдита Маликова, наставник

Гордана Саздова, наставник

Googlе Translate

Присутни

Денес435
Вчера854
Оваа недела6404
Овој месец10869
Вкупно454901

Во моментов присутни

7
корисници

Недела, 15 Септември 2019 12:50
СОУ„Гимназија Кочо Рацин“-Велес гимназија